100 nap – Ketózz és fuss!

Változtasd meg az életed ketogén étrenddel!

Tényleg mindent számolni kell?

Először is: semmit sem kell. Ha azonban eldöntötted, hogy csinálod, akkor csináld rendesen! Igen, ez egy nagyon kötött étrend, hiszen ha nem korlátozódik napi 20-30 gramm körüli értékre a szénhidrátfogyasztás, akkor nincs ketózis. Ha nincs ketózis, akkor nem ketogén az étkezés.

Attól még lehet magasabb szénhidráttal is fogyni, jobban érezni magad, elmúlhat egy csomó nyavalyád, de ha amúgy a ketózis élettani hatásait is meg szeretnéd tapasztalni, akkor értelemszerűen szükséges hozzá a ketózis. Ezt csak azért írom le, mert mindig azzal jönnek, hogy ez mennyire bonyolult étrend, meg zsírevés. Nem. A ketózis a szénhidrát limittől jön létre. A zsír üzemanyag. Első körben a saját zsírod. Van bőven mindenkinek általában.

Tehát ez a fő szabály, ehhez képest kell alakítani a többit. Viszont ehhez tényleg nyilván kell tartani – az első hónapokban mindenképp – hogy miből mikor és mennyit ettünk, mert a “jóvanazúgy” módszerrel tuti átlépjük ezt a határt.

Sőt, később is könnyű abba a hibába esni, hogy már tudom saccra hány gramm az a dolog, amit meg akarok enni, akkor nem mérem meg. Általában alulsaccoltam mindig 🙂

Hogyan számold ki a saját makróid?

Őszintén szólva én nem egy keto kalkulátorral kezdtem, hanem azzal az értékkel, amit általában a ketohoz kapcsolnak: 70% zsír, 25% fehérje, 5% szénhidrát

Fogtam a Yazio alkalmazást, a beállításokban megadtam ezt napi sztenderdnek és a felvitt ételek szerint úgy próbáltam alakítani a napot, hogy többé-kevésbé egyezzen. Természetesen keto kalkulátorok is akadnak bőségesen – angolul vagy magyarul is.

Nekem ez a módszer is működött, de a súlyra, magasságra, korra és mozgásra szabottabb értékekkel biztosabb eredmény várható. Ez meghatározza a napi kalóriafogyasztásunk is, illetve hogyha fogyás a cél, akkor ehhez mennyi kalóriadeficit szükséges.

Igen, az is kell! Ez szimpla matek. Ha x érték kell a működésünkhöz, ha többet eszünk, raktározunk. Ha elégetjük, akkor a test hozzányúl a tartalékokhoz. Ez minden diéta alapja.

Amiben a ketogén étrend más, az ugye az energiaellátás módja, az hogy a működéshez a zsírt kell felhasználni. A ketonokkal való működés egy teljesen természetes módja az emberi test energiaellátásának, szóval semmi olyan nem történik, ami ne történt volna meg már emberek milliárdjaival amióta csak létezünk. Inkább az nem normális, hogy ennyi szénhidrátot fogyasztunk.

Tehát elő a konyhai mérleget és egy kalória adatbázist pl. Kaloriabazis vagy az említett Yazio. De van aki (nem alaptalanul) tart az egészségügyi adatai eladásától, számára a kockás füzetbe vezetés is éppolyan megfelelő.

Eleinte macerásnak tűnik, de hamar rutinná válik, hogy mindennek megnézi az ember az adatait és naplóz. Sokat megtudunk így a saját szokásainkról is, amik esetleg eddig nem tudatosultak. Illetve idővel változik az egész étrend, megváltozik az ízlés, az íz érzékelés is.

Én azóta nem vezettem, mióta elértem a célsúlyom (tavaly szeptember), illetve már tudom mi mennyi, de itt rögtön életbe lép amit fenn írtam, csalóka ez, úgyhogy most újra vezetem, mert most meg az a baj, hogy időnként nem eszem meg az elégetett adagot, pedig én már nem akarok fogyni. Fura ez mi?

Ismerem a kifogásokat:

“Én nem fogok mindent méregetni! Kinek van erre ideje?”
Nos, ugyanennyi idő lesz kiválogatni a napi 12 féle gyógyszered, amiket egymás mellékhatásainak csillapítására írnak majd fel jó eséllyel, ha nem változtatsz!

“Nekem olyan diéta kell, amivel nem vonok meg magamtól mindent! Abba belehalok!”
Ami azt illeti, nem kell mindent megvonni, de eddig sem vontál meg, azért ez az eredménye! Bele meg abba halsz bele, ha kövér leszel és beteg! Ne az étellel jutalmazd magad!

“Képtelen vagyok ezt betartani!”
Ezek szerint még nem fáj eléggé!

Nem vagyok tanácsadó, sem dietetikus, orvos meg végképp nem! Blogger vagyok, aki a saját tapasztalatait írja meg, hogyan adott le a ketogén étrenddel 32 kg-t és hogyan született újjá 40 évesen! Ennek tükrében olvasd soraim!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × három =